vuurwerk

Een oud en nieuw viering zonder vuurwerk, we kunnen het ons niet voorstellen. Het vuurwerk maakt zo’n groot deel uit van de jaarwisseling, dat het een ware traditie is geworden. Het is een manier om het nieuwe jaar te verwelkomen en het oude jaar in vreugde af te sluiten. Vraag jij je wel eens af waarom we precies het vuurwerk afschieten tijdens oud en nieuw? Dan leggen we dit graag in dit artikel verder uit.

Een symbool van feest

Het afsteken van vuurwerk is niet alleen voor de lol. Er schuilt een diepe symboliek achter deze traditie. Het kleurrijke spektakel wat vuurwerk creëert, staat symbool voor het afsluiten van het oude jaar en het verwelkomt voor het nieuwe jaar. Het nieuwe jaar wordt verwelkomd in kleurrijke vreugde, wat symbool staat voor een jaar vol hoop, gezondheid en geluk.

Het bijgeloof rondom vuurwerk

Het gebruik van vuurwerk gaat jaren terug de tijd in. Vroeger werd vuurwerk en luide knallen al gebruikt om de kwade geesten weg te jagen. Daarnaast geloofden de mensen dat het felle licht van het vuurwerk de boze energieën wegjaagt in het donker van de nacht. Het zou dus een bescherming zijn tegen ongeluk in het nieuwe jaar. Ondanks dat we vandaag de dag minder waarde hechten aan dit bijgeloof, heeft dit er wel voor gezorgd dat het vuurwerk  zo’n belangrijk deel uitmaakt van de oudejaarsavond.

Het bij elkaar komen van de gemeenschap

Het afsteken van vuurwerk tijdens oudejaarsavond is niet alleen voor eigen plezier, maar is ook een manier om samen te komen en elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. De wijken, buren en kennissen komen allemaal naar buiten en genieten met z’n allen van het vuurwerk spektakel en van het afsteken van het vuurwerk. De verwondering over het vuurwerk brengt iedereen bij elkaar en laat iedereen genieten van het vrolijke gezelschap. Heb jij voor komende jaarwisseling nog geen vuurwerk in huis? Dan kun je jouw vuurwerk kopen bij Vuurwerkland.nl. Er is altijd wel een verkooppunt van Vuurwerkland bij jou in de buurt te vinden.

Een hedendaagse traditie

Een belangrijk punt om niet te vergeten, is dat het vuurwerk afsteken een ware traditie is. Niet alleen in Nederland is dit een belangrijk deel van de oudejaarsviering. Over de hele wereld wordt vuurwerk de lucht ingeschoten om het nieuwe jaar te verwelkomen. Voor het ene land is het simpelweg een feestelijke traditie, terwijl het voor andere landen ook culturele lading bevat.