Voor ik begon met yoga in 2015, was ik erg pessimistisch ingesteld in het leven. Ik dacht altijd maar dat alles altijd tegen zat: niks verliep ooit gladjes of een keertje gewoon goed. Daarbij vergeleek ik mijn eigen leven tot in de details met het leven van alle anderen om mij heen, van mijn beste vriendin tot mijn oma! Al dat vergelijken gaf me het gevoel dat ik niet ‘genoeg’ had in mijn leven. Ik bleef mijzelf maar vragen: “Hoe komt het dat andere mensen om mij heen zo een succesvol leven hebben opgebouwd, terwijl het erop lijkt dat ze zo weinig te doen hebben en er zo weinig moeite in steken? Ik kreeg het gevoel dat ik altijd maar harder moest werken dan mijn mede studenten en collega’s. Een van de problemen? Ik zat voortdurend in een slachtoffer rol.

Mijn leven voor Yoga

Mijn hoofd zat altijd vol met ideeën over hoe ik meer geld kon verdienen, hoe ik mijn carrière kon verbeteren, terwijl ik mijzelf bleef afvragen hoe ik gelukkiger kon worden. Ik keek nooit naar wie ik nou eigenlijk was, naar mijn sterke en unieke eigenschappen. In plaats daarvan focuste ik op mijn negatieve kanten, waar in 2015 eindelijk een einde aan kwam. In dat jaar besefte ik dat ik helemaal niet tevreden was met mijn werk, ik stond niet in het leven waar en hoe ik wilde staan en nam eindelijk het besluit verantwoording voor alle gevolgen van mijn keuzes te nemen. Een van de nieuwe, bewuste veranderingen die ik heb gemaakt in het leven, is het implementeren van yoga in mijn dagelijks leven.

Het Yoga Effect

Ik merkte het verschil elke avond weer. Na heftig gezweet te hebben in de studio bij yoga Zutphen of yoga Doetinchem, voelde ik mij hartstikke voldaan. Maar het belangrijkste effect zat hem eigenlijk tijdens de sessies. In de eerste paar sessies vergeleek ik mijn eigen postuur en uithoudingsvermogen met de dames voor en naast mij, een representatie van hoe ik mij in mijn persoonlijk leven gedroeg. Na deze realisatie schakelde ik de knop om. In de sessies die volgden, focuste ik mij op mijn eigen ademhaling, mijn eigen hartklopping, mijn eigen gedachtes en mijn eigen postuur. Ik stond eindelijk weer echt stil bij mijzelf en zodoende voelde ik mij steeds gelukkiger. Het gedrag dat ik vertoonde tijdens yoga sessies reflecteerde zich in mijn persoonlijk leven opdat ik minder competitief was op verschillende vlakken als werk en vriendschap. Mijn geluk kwam eindelijk voort uit mijn eigen successen. Met dank aan yoga!