Kinderopvang meubels

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker onderwerp, zo ook voor veel bedrijven. Toch worden er landelijk nog relatief weinig initiatieven genomen in de kinderopvang met betrekking tot dit onderwerp, terwijl de jonge generatie later veel profijt aan de initiatieven zal hebben. Deze initiatieven hoeven niet groot te zijn, zo kan er bijvoorbeeld met duurzame meubels al een stap genomen worden naar een betere wereld.

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid is het bijdragen aan een betere wereld voor mens, milieu, dier en economie. Dit dient allemaal met elkaar in evenwicht te zijn zodat de aarde niet uitgeput raakt en de aarde ook op de langere termijn de totale consumptie van de mens kan dragen. Kleinere bijdragen van iedereen kunnen op de lange termijn een grote bijdrage leveren. Deze kleine bijdragen kunnen onder anderen een positieve impact hebben op klimaatverandering en overconsumptie.

Tips voor een duurzamere kinderopvang

Maak gebruik van lokale en seizoensgebonden producten tijdens het bereiden van eten. Biologisch eten is ook een goede manier om bij te dragen aan duurzaamheid. Daarnaast voelen kinderen zich het comfortabelste indien ze het eten op kunnen scheppen volgens hun eigen behoefte. Dit is effectief voor zowel kleine eters als grote eters en daarnaast is het eten weggooien minimaal. 

Duurzame meubels in de kinderopvang

In de kinderopvang meubels kan het voorkomen dat er tijdens het spelen iets beschadigd raakt of kapot gaat. Om zo duurzaam mogelijk te zijn is het daarom van belang om gebruik te maken van meubels die een lange levensduur hebben, deze meubels zijn hoger van kwaliteit en zijn speciaal gemaakt om schade te beperken doordat ze weinig onderdelen hebben. Let wel op dat deze meubels FSC gecertificeerd zijn.

Hygiëne

Door gebruik te maken van uitwasbare washandjes voor het gezicht en de handen wordt er minder afval weggegooid wat niet gerecycled kan worden aangezien veel van deze doekjes niet-recyclebare materialen bevatten. Mocht je een gezichtsdoekje toch handiger vinden, kies dan voor gerecyclede of ecologische.

Zonnepanelen

Steeds meer mensen stappen over op zonnepanelen, een duurzame vorm van energieopwekking. Dit is een forse investering maar kan uiteindelijk voor een duurzame bedrijfsvoering zorgen die veel geld bespaart.

Recycling

Afval scheiden doen de meeste mensen al wel, dit maakt recycling een stuk handiger. Daarnaast is spelen met restmateriaal ook een leuke vorm van recycling. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld een knutselwerkje te maken met de verpakking van koekjes.