omega 3 plantaardig

 

Het is belangrijk dat iedereen voldoende omega 3 vetzuren binnenkrijgt, ze zijn namelijk een belangrijk onderdeel van je celmembraan. Het menselijk lichaam heeft ze ook nodig om signaalmoleculen te produceren, ook wel eicosanoïden genaamd. De signaalmoleculen zorgen voor een chemische verbinding tussen organismen, cellen en cel onderdelen. Dit alles zorgt ervoor dat je cardiovasculaire-, long-, immuun-, en endocriene systemen goed werken.

 

Omega 3 vetzuren zijn meervoudige onverzadigde vetzuren. De bekendste bronnen van omega 3 vetzuren zijn visolie en vette vis zoals zalm, haring en makreel. Voor veganisten, vegetariërs en mensen die geen vis lusten zal dit een behoorlijke uitdaging zijn om voldoende omega 3 binnen te krijgen. Die zullen hun voedingsstoffen moet halen uit bronnen waar omega 3 plantaardig in zit.omega 3 plantaardig

 

Omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor de lichaamsfuncties

 

 

We weten uit onderzoek dat omega 3 vetzuren ontstekingsremmend werkt en verlaagd het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker en artritis. Verder zijn ze een belangrijke aanvulling voor ons geheugen en hersenprestaties. De omega 3 die voornamelijk in bepaalde vissoorten voorkomt kun je onderverdelen in DHA en EPA. Het derde type ALA(alfa-linoleenzuur) is omega 3 plantaardig en is te vinden in verschillende plantaardige bronnen. Wanneer je te weinig omega 3 consumeert kun je klachten krijgen zoals:

 • Depressie ‒ Omega 3 is een belangrijk bestanddeel voor de aanmaak van serotonine. Een neurotransmitter die invloed heeft op je stemming, emotie, slaap en zelfvertrouwen.
 • Ontsteking en artritis ‒ Het werkt ontstekingsremmend en vermindert algehele gewrichtspijnen.
 • Gewichtstoename ‒ Tekort aan omega 3 kan het metabolisme verlagen, waardoor je zwaarder kan worden.
 • Hartziekte ‒ Omega 3 vermindert het slecht cholesterol LDL, bloeddruk en bloedstolling. Drie factoren die het risico op hart-gerelateerde ziekten verlagen.
 • Concentratie vermogen ‒ Het vetzuur draagt bij tot de normale werking van neuronen. Wanneer er een tekort is in de hersenen kan dit leiden tot problemen met leren en onthouden van informatie.
 • Ongezonde huid ‒ Het vetzuur zorgt voor afdrijven van afvalstoffen en de gezondheid van de celmembraan.
 • Een verminderd immuunsysteem ‒ Bij een tekort zullen we vatbaarder zijn voor ziekten, omdat we onvoldoende de hormoonachtige stof eicosanoïden kunnen aanmaken. Deze versterkt het immuunsysteem.
 • Vermoeidheid ‒ Mensen die aan CVS(chronisch vermoeidheidssyndroom) lijden, testen vaak op een te laag niveau omega 3.
 • Slecht gezichtsvermogen ‒ Maculaire degeneratie, droge ogen en glaucoom zijn slechts een paar aandoening die mogelijk voorkomen kunnen worden door omega 3.

 

Omega 3 plantaardig voor de niet visliefhebbers

 

 

Wanneer je een vegetariër, veganist of gewoon geen vis lust. Zul je de omega 3 vetzuren uit andere voedingsbronnen moeten halen, zoals:

 

 1. Algen
 2. Zeewier, ook rijk aan calcium, magnesium en B12
 3. Spirulina, ook rijk aan omega 6
 4. Lijnzaad, ook rijk aan omega 6
 5. Chiazaden
 6. Hennepzaden, bevat bovendien vitamine c en a
 7. Walnoten, rijk aan koper, biotine en mangaan
 8. Spruitjes, een portie spruiten bevat 430 milligram ALA