Italiaanse kerstpakketten

Jackfruit, ook bekend als Nangka, is goed voor lichaam en geest. Het is een bijzondere vrucht die vooral in exotische landen een belangrijk ingrediënt in de keuken is en in Nederland wordt het fruit minimaal gebruikt. Je kunt het wel verkrijgen, maar alleen in blik. Het fruit wint wel aan populariteit en in onze blog vertellen we meer over nangka, waarom het goed voor je is en hoe je het kunt eten.

Wat is jackfruit?

Jackfruit is simpelweg de Engelse benaming voor de nangka. De nangka is een boom met peervormige of cilindrische vruchten. De bomen vind je terug in de oerwouden van Sri Lanka, Filipijnen, Maleisië, India en Indonesië. Uiteraard is de boom ook op andere plekken in de wereld te vinden. De vruchten van de nangka kunnen tussen de 30 centimeter en 1 meter lang en 50 centimeter breed worden. En ze kunnen wel tot 55 kilogram wegen! Dat is toch aardig aan het gewicht. Die neem je niet even mee in je boodschappentas. Het is dan ook één van de grootste vruchten ter wereld! Ze bevatten 4 centimeter lange zaden die als snack worden genuttigd en het vruchtvlees van nangka smaakt zoet. De vrucht zelf ruikt ook zoet.

Rijpe jackfruit is geel van kleur en lekker zoet

Jackfruit is wel rijp als onrijp te gebruiken. Een rijpe jackfruit is geel van kleur en smaakt zoet. De vrucht wordt vaak gebruikt voor het bereiden van gerechten, zoals smoothies, ijs, pudding en andere overheerlijke desserts. De zaden worden zoals eerder beschreven als snack gegeten. In Nederland is rijpe jackfruit vrijwel altijd verkrijgbaar in blik en op siroop. Bij hoge uitzondering vind je bij kleinere supermarktjes en specialiteitenwinkels de vrucht zelf.

Onrijpe nangka kun je ook gebruiken!

De jackfruit is dus onrijp ook te gebruiken. Een jonge en onrijpe nangka heeft een vlezige structuur en heeft een neutrale smaak. De vrucht heeft dan ook een groene in plaats van een gele kleur. Het ruikt ook niet heel lekker wanneer je het kookt dus daar moet je wel rekening mee houden! Onrijpe nangka kan gebruikt worden in curry’s en andere hartige gerechten en wordt ook wel eens gebruikt als vleesvervanger. In Nederland is de onrijpe vrucht verkrijgbaar in blik en in zout water. Het is ook een feit dat de onrijpe vrucht het vaakst gebruikt wordt in de Oosterse keuken.

Hoe gezond is nangka?

Jackfruit bevat belangrijke voedingsstoffen en is dus gezond voor lichaam en geest. De vrucht is rijk aan vitamine B6, vitamine C, vitamine A, kalium, calcium en ijzer. Daarnaast is nangka vrij van gluten, soja, cholesterol en verzadigde vetten. Een klein nadeel is dat slechts 30% van de grote vrucht daadwerkelijk gegeten kan worden. Dit komt ook door het formaat van de grote en dikke schil die ervoor zorgt dat nangka lang goed blijft en bacteriën weert. De schil is dan ook niet eetbaar of op welke manier dan ook te gebruiken.

Welke gerechten kun je met jackfruit maken?

Je kunt verschillende gerechten maken met zowel rijpe als onrijpe nangka. Van heerlijke zoete desserts tot aan hartige gerechten. In veel Oosterse gerechten is de jackfruit een belangrijk ingrediënt. In Nederland wordt het ook gebruikt, maar de vrucht is hier vrijwel alleen in blik verkrijgbaar. Rijpe nangka kun je verkrijgen in blik en op siroop en onrijpe nangka in blik en in brine. Welke gerechten zou je kunnen maken?

 

  • Nangka-ijs
  • Tjendol
  • Nangka Rendang
  • Sajoer Asem
  • Iodeh
  • Goedeg
  • Chips