Als u last heeft van hielspoor, zijn er een paar dingen die u kunt doen om de pijn en het ongemak te verlichten. Een van de belangrijkste dingen is het handhaven van een goede voethygiëne. Dit betekent dat u uw voeten schoon en droog moet houden en schoenen moet dragen die goed passen en uw voeten ondersteunen. Hieronder bespreken wij meer over wat te doen tegen hielspoor en hoe je hier eventueel vanaf kan komen:

Wat is hielspoor?

Wat is hielspoor eigenlijk? Een hielspoor is een benige uitstulping van het hielbeen. Het wordt meestal veroorzaakt door herhaald trauma aan de voet of door langdurige verrekking van de plantaire fascia (het bindweefsel dat langs de onderkant van de voet loopt). Hielspoor kan ook in verband worden gebracht met andere aandoeningen, zoals artritis of peesontsteking.

Afvallen kan helpen om de druk te verminderen

Als u te zwaar bent, kan afvallen ook helpen de druk op uw hielen te verminderen en de pijn te verlichten. Lichaamsbeweging is ook belangrijk, omdat het helpt de spieren en gewrichtsbanden rond de hiel te rekken en te versterken. Er zijn speciale oefeningen die u kunt doen om het gebied aan te pakken (zoals kuitverhogingen), of u kunt er gewoon voor zorgen dat u een vorm van lichaamsbeweging in uw dagelijkse routine opneemt.

Ijs kan helpen tegen de pijn

Ook kan het ijsvrij maken van de hiel ook helpen om de ontsteking te verminderen en pijn. Plaats een ijspack (of een zak bevroren erwten in een handdoek) op de hiel gedurende 20 minuten, 3-4 keer per dag.

Steunzolen

U kunt ook proberen een speciale hiel cup of steunzool te dragen. Deze hulpmiddelen helpen de druk van de hiel te halen en geven steun. Als huismiddeltjes en vrij verkrijgbare behandelingen niet werken, moet u misschien naar een arts of podoloog voor andere opties. In sommige gevallen kunnen corticosteroïde-injecties of een operatie nodig zijn. Met de juiste behandeling vinden de meeste mensen binnen een paar maanden verlichting van hielpijn.

Hielspoor genezen

Wilt u hielspoor genezen? Er zijn behandelingen die de pijn en het ongemak kunnen verlichten. Als u hiel pijn heeft, praat dan met uw arts of podotherapeut over de beste opties voor u. Met de juiste behandeling moet u verlichting kunnen vinden en uw normale activiteiten kunnen hervatten.